صد و هفتاد و یکمین شب از شبهای مجله بخارا که به رونمایی از کتاب « پنج اقلیم حضور» نوشته دکتر داریوش شایگان اختصاص داشت عصر روز دوشنبه ۲۱ مهر ماه با همکاری بنیاد فرهنگی ملت، نشر فرهنگ معاصر و بوک لند و با حضور ژاله آموزگار، حسن انوشه، محمدرضا باطنی،بهاءالدین خرمشاهی، کارلو چرتی، محمود دولت آبادی کامران فانی، حامد فولادوند، رضا کیانیان ، جواد مجابی، داود موسایی و … برگزار شد.
علی دهباشی این مراسم را با خیر مقدم به حاضران و به ویژه دکتر داریوش شایگان آغاز کرد و سپس چنین ادامه داد:
« شعر فارسی و شاعران متعدد و برجسته این زبان نهتنها در حوزه جغرافیای تاریخی زبان فارسی بلکه در جهان تأثیرگذار بوده است. دهها و صدها ترجمه از دواوین ستارههای درخشان شعر فارسی و تألیف کتابهای متعدد و صدها و صدها مقاله درباره این شاعران و آثارشان گواهی است از تأثیر آنها در ادبیات جهان.
در زبان فارسی نیز صدها کتاب ارزشمند درباره تحلیل اشعار و شخصیت شاعران بزرگ زبان فارسی منتشر شده است و همچنان شاهد پژوهشهای جدید درباره آثار این شاعران که بر قله شعر و ادب فارسی ایستادهاند، هستیم.
در بین آثاری که تاکنون منتشر شده به بررسی ذهنیت ما درباره شعر و شاعران پرداخته نشده است. اینکه راز و رمز حضور پیوسته و همیشگی این شاعران در زندگی ما فارسیزبانان از کجا نشأت میگیرد؟ و اصولاً ریشههای روانی و تاریخی این حضور دائمی در زندگی ما از سوی حداقل پنج شاعر بزرگ زبان فارسی در چه زمینههایی نهفته است.
دکتر شایگان در کتاب «پنج اقلیم حضور» با عنوان فرعی: «بحثی درباره شاعرانگی ایرانیان» به حضور روانی و تاریخی پنج شاعر: فردوسی، خیام، مولوی، سعدی و حافظ میپردازد.»
سپس بهاءالدین خرمشاهی طی سخنانی کوتاه درباره این کتاب چنین گفت :
2 Comments
اسد مشرف زاده
باسلام وسپاس از جناب دهباشی بزرگوار ،معرفی دکترداریوش شایگان وکتاب پر ارج او بخشی از معرفی فرهنگ دیرپای این سرزمین است.من ضمن تشکر آنرا دروبم باز نشر وپیوند آنرا درصفحه ام میگزارم.بادرود
نسرين. محصص
من هنوز کتاب اقای شایگان را نخواندن ام ولی این سوْال در هر صورت شاید بی جا نباشد که بپرسیم أیا این شعر دوستی ما ایرانیان کمکی هم به زندگی اجتماعی و درک أصول همنوعدوستی به طور عمومی و تأثیر مثبت در تعامل ما با یکدیگر داشته؟