شب تخت فولاد


هفتصد و هشتاد و دومین شب از شب‌های بخارا به تخت فولاد اختصاص دارد. این نشست در ساعت پنج بعدازظهر شنبه بیست و ششم آبان ۱۴۰۳ با سخنرانی ابراهیم عمرانی، ناصر نوروزی‌زاده چگینی، احمد محیط طباطبایی، محمود فروزبخش، ابراهیم فیاض و علی دهباشی در سالن خلیج فارس فرهنگسرای نیاوران برگزار خواهد شد.

تخت فولاد نام مزارستان تاریخی شهر اصفهان است که به گواهی سنگ آرامگاه‌ها و اشیا کشف‌شده، پیشینه آن را می‌توان قرن چهار و پنج هجری دانست. وجود آرامگاه یوشع در تکیه لسان الارض سابقه آن را حتی به پیش از اسلام نیز باز می‌گرداند.
تخت فولاد فقط یک گورستان نیست، بلکه مجموعه‌ای است از تکیه، کاروانسرا، مدرسه، چله‌خانه و آب انبار.
از سال ۱۳۶۳ شمسی خاک‌سپاری عمومی گذاشتگان در این گورستان متوقف و پس از بازسازی در سال ۱۳۷۵ شمسی با شماره ۱۷۳۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
پژوهشگران شیعه، تخت فولاد را به لحاظ قداست والا و تعداد بزرگان مدفون در آن وادی‌السلام ثانی می‌نامند.
این مزارستان علاوه بر اینکه آرامگاه بیش از هزار نفر از مشاهیر ایران‌زمین است، به عنوان یک سایت موزه گردشگری شامل زیباترین آثار از سنگ آرامگاه‌ها با نقوش بی‌نظیر هنری است. همچنین بناهای بی‌نظیری در آن وجود دارد که از نظر تاریخی، معماری، زیباشناسی و هنری این مکان را در زمره مهمترین گورستانهای جهان جای داده است.
استاد جلال‌الدین همایی، پژوهشگر، دانشمند و ادیب معاصر، تخت فولاد را چنین توصیف می‌کند:
« در نوع خودش منحصر به فرد و نظیرش در هیچ کجای ایران یافت نمی‌شود… تخت فولاد آرامگاه ابدی هزاران کس از افراد عالی‌قدر است».

فرهنگسرای نیاوران: خیابان پاسداران، مقابل پارک نیاوران، سالن خلیج فارس