دیدار و گفتگو با سرتیپ اصغر کورنگی
به مناسبت انتشار کتاب خاطرات سر تیپ کورنگی با عنوان ” مسیح در قصر ” بکوشش مهسا جزینی توسط انتشارات روزنه ، یکصد وهشتاد وهشتمین جلسه صبح پنجشنبه های مجله بخارا اختصاص یافته است به دیدار و گفتگو با ایشان که با حضور محمد ترکمان و مهسا جزینی در ساعت نه صبح پنجشنبه هفدهم بهمن در موسسه هنر فردا برگزار می شود.
سرتيپ اصغر كورنگي متولد1307 در اصفهان است. دبستان و دبیرستان را در همان شهر خوانده است. قصد شرکت در کنکور پزشکی را داشته اما روزگار او را به دانشکده پلیس در تهران می کشاند و بعد هم حقوق می خواند و علی رغم میلش در شهربانی ماندگار می شود. خودش می گوید که بارها قصد کرده بود از شهربانی بیرون بیاید اما گویا سرنوشت مقدر کرده بود در شهربانی بماند. از آبادان تا گنبد کاووس، از اصفهان تا تهران و بعد بخشی از دوران خدمتش را به عنوان رئیس زندان سپری کند. او سال 44 رئیس زندان قصر می شود.
عمده خاطرات كورنگی هم به دورانی باز میگردد كه در زندان قصر رئيس بوده. مواجهه او با زندانيان به ويژه زندانيان سياسی وقت برای خواننده امروزی احتمالاً در نوع خود هم عجيب است و هم جالب. روايت صميميت و دوستي او با زندانيان سياسی وقت. كورنگی خاطراتش را با لحن خاصی روايت میکند. ساده و صادقانه. و همين روايت صادقانه به دل خواننده می نشیند.علاوه بر اينكه خاطرات كورنگی، تصويری متفاوت تر از شهربانی آن دوران برای ما تصوير میکند. دانسته های ما از شهرباني و به ويژه زندانهایش معمولاً به دوران پهلوي اول و روايتی كه زندانيان آن دوره در خاطراتشان بيان کردهاند باز میگردد. شهرباني در خاطرات زندانيان سياسی پهلوی دوم اصولاً مفقود است و خاطراتشان بيشتر روايت مواجهه آنها با ساواك است. خاطرات كورنگي از اين نظر به غناي تاريخ نگاری زندان و شهربانی در دوره پهلوی دوم هم می افزاید، به ویژه که این بار نه از زبان یک زندانی بلکه از نگاه مخالف یعنی رئیس یک زندان بیان می شود.
کورنگی به واسطه رابطه انسانی و دوستانه ای که در زندان قصر با اعضا جبهه ملی و نهضت ازادی به ویژه مهندس بازرگان و ایت الله طالقانی پیدا می کند بعد از انقلاب، برخلاف بسیاری از افسران رده بالا که بازداشت،پاکسازی یا اخراج شدند به دعوت دولت موقت به همکاری با شهربانی ادامه می دهد و معاون اطلاعات شهربانی می شود و با استعفای دولت موقت هم درخواست بازنشستگی می کند.
موسسه هنر فردا . اتوبان حقانی . نرسیده به چهارراه جهان کودک . نبش دیدار شمالی . پلاک ۲۷