دهباشي، شخصيتي كه به او « نه» نميتوان گفت / دکتر محمدرضا باطنی
(متن سخنرانی دکتر محمدرضا باطنی در انجمن مطالعات ایران ـ دانشگاه تورنتو )
« معرفي آقاي دهباشي كار مشكلي است و اين اشكال از يك طرف ناشي از تنوع كارهايي است كه علي دهباشي انجام داده و ميدهد و از طرف ديگر به علت جنبههاي متنوع شخصيت اوست.
آقاي دهباشي دانشآموز دبستان بامشاد و دبيرستان دكتر خانعلي بوده و ادامة آموزش خود را در زمينة زبان و ادبيات فارسي زير نظر استاداني چون دكتر غلامحسين يوسفي، دكتر عبدالحسين زرين كوب، دكتر جلال خالقي مطلق و انجوي شيرازي ادامه داده است.
به گفتة خودش از زماني كه خود را شناخته لاي كتاب و مجله بزرگ شده است. نخستين بار در حدود 25 سال پيش در دفتر مجلة آدينه با او آشنا شدم. آقاي دهباشي در دفتر مجلة آدينه كار ميكرد و من براي دادن مقاله و غلطگيري به دفتر مجله ميرفتم. يك روز در ضمن صحبت گفت : ” به زودي ميخواهم دست به كاري بزنم.” امروز ميفهمم كاري كه ميخواست به آن دست بزند چه بود. او ميخواست نام خود را به عنوان يك ايرانشناس درجه يك، يك ژورناليست طراز اول، يك چهرة ماندگار در زبان و ادب فارسي و يك كارشناس بينظير در علم رجال در تاريخ ايران به ثبت برساند. و شما قول من را بپذيريد كه علي دهباشي در همة اين زمينهها كامياب بوده است.
آقاي دهباشي طي يازدهسال هفتاد و يك شماره از مجلة بخارا را منتشر كرده است. هر يك از شمارههاي بخارا گنجينهاي است از مقالههاي فلسفي، ايرانشناسي، شعر، گزارش و ديگر چيزهايي كه هر علاقهمند به زبان و ادبيات و فرهنگ را سرشار ميسازد.
آقاي دهباشي پيش از بخارا، هفت سال سردبير مجلة “كلك ” بود. نام دهباشي پشت جلد بيش از شصت كتاب به عنوان مؤلف، مصحح و گردآورنده ديده ميشود. دهباشي براي بسياري از رفتگان يادنامه منتشر كرده و براي بسياري از زندگان جشننامه تدارك ديده و براي بسياري از چهرهها شبهاي خاص تجليل ترتيب داده است.
آقاي دهباشي برنامهريز(Organizer) است. درجه يك. شخصي است آرام، دلنشين و خوش صحبت. شخصيتي قوي دارد كه به او “نه” نميتوان گفت.
آنچه بيش از هر چيزي علي دهباشي را براي من بزرگ ميكند اين است كه او تجسم استقامت، تلاش، بردباري، اميد و اراده است. علي دهباشي مردي است فرهيخته كه همة ايرانيان فرهنگ دوست وامدار تلاشهاي شبانهروزي او هستند. درود بر علي دهباشي.»
ششم نوامبر 2009 ـ پانزده آبان 1388