بالاخره من هم فیلم صنعتی ساختم/ مجتبی میرطهماسب
زمانى كه اين يادداشت را براى فيلم «بانوى گل سرخ» نوشتم،
همايون صنعتى زنده بود. هنوز هم زنده است.
مجتبی میرطهماسب
سالهاى دور، ساختن فيلم مستند «صنعتى» را دور از منش هنرى خود مىدانستم! و سالهاى بعد كه نياز مالى مرا به اين كار وامىداشت از پس آن برنمىآمدم؛ كه ساختن اين نوع فيلم هم كاربلدى مىخواهد.
اما الآن خوشحالام كه از پس ساختن فيلم «صنعتى» برآمدم! و عجب هم اينكه اين فيلم به نوعى سفارش «صنعتى» بود براى فيلم «صنعتى». و پس از نزديك به يك سال و نيم كه ساختن بانوى گل سرخ طول كشيد، چند هفتهاى وقت صرف شد براى تحويل آن فيلم «صنعتى» به «صنعتى»…!
سيد عباس سياحى (همان شاعر فيلم گبه) يادآورم شد كه : «همايون صنعتى يكى از پنج انسان كمنظير يكصد سال اخير ايران و يكى از ده نفر شخصيتهاى تأثيرگذار قرن اخير جهان است.» و من كه هم كرمانى هستم و هم «همايون» و هم همسرش «شهيندخت» را مىشناختم، اين را به خوبى مىدانستم.
اما نمىدانستم كه چقدر سخت است راضى كردن همايون براى حضور جلوى دوربين. چون كه از اساس با سينما مخالف است و مدام هم به من گوشزد مىكرد كه دنبال كار آبرومندترى بگردم! و اينها را با همان استدلالهاى تاريخى و جهانشناختى خود مىگفت و كم كم هم در من اثر كرده بود كه ديگر سينما همه حقيقت نيست و نسبتاش با واقعيت بسيار دورتر است تا آنچه كه من مىدانستم!
و كليد حضور همايون در جلوى دوربين، مرحوم شهيندخت بود. و نام و ياد او بود كه همايون را جلوى دوربين من نشاند تا از شهيندخت بگويد و از همراهى و همدلىاش در تمام آن سالها براى راهاندازى و مديريت آن همه كار ماندنى.
و فيلم كه تمام شد دانستم كه كار من هم عبث نبود در برابر كار آن دو؛ كه من توانستم ضرب كنم تصوير اين تلاش و انرژى را در تعداد همه كسانى كه فيلم را ديدهاند و يا خواهند ديد. و اين همان دليل حضور سينماى مستند است.
تمام دوران ساخت اين فيلم كلاس درسى بود براى من تا بفهمم كه هستند در اين جهان هنوز كسانى كه مىشود به احترامشان كلاه از سر برداشت و با افتخار گفت كه من هم چون ايشان ايرانىام و اين مُلك را دوست دارم و با عشق خود اين مُلك را آباد مىكنم؛ با مرارت!
حالا كه ديرزمانى از اتمام فيلم مىگذرد، هنوز انرژى بىپايان همايون و شهيندخت با من هست. هر زمان هم كه قدرى مستأصل مىشوم از شرايط اين روزگار به تماشاى بانوى گل سرخ مىنشينم تا دوباره آن انرژى در من نفوذ كند.
شما هم ببينيدش. دى ماه 1387
روی جلد فیلم بانوی گل سرخ ساختۀ مجتبی میرطهماسب
بخارا 73-72، مهر و دی 1388