شب موسیقی هند برگزار شد

پیشینه سنت‌های موسیقائی هند، شامل موسیقی عامیانه و مردم‌پسند، به بیش از ۳۰۰۰ سال می‌رسد و در نوع خود از کهن‌ترین سنت‌های تاریخی است. موسیقی اصیل هند در سده‌های دوازدهم تا شانزدهم میلادی دو سنت جداگانه را در دامان خود پروراند: موسیقی کوناتکی از جنوب هند و موسیقی هندوستانی از شمال هند (منطقه‌ای که اکنون شامل کشور پاکستان است). مراکز اجراء موسیقی شمالی دربار شاهزادگان بود، حال آنکه موسیقی جنوبی در معبدها اجراء می‌شد. از آنجا که بسیاری از حکمرانان شمال هند اصل و نسب ایرانی داشتند و مسلمان بودند، موسیقی این منطقه عناصر فراوانی از موسیقی ایران را در خود جذب کرد. موسیقی هند جنوبی بیش از موسیقی نواحی شمالی در مسیر ویژه خود تکامل یافت.
در سده نوزدهم با استیلای بریتانیا بر هند، موسیقی اصیل شمال هند هنوز در دربارها برای شنوندگانی محدود از طبقه ممتاز اجراء می‌شد. اما این پشتوانه اشرافی در سده بیستم با گذر هند از استعمار بریتانیا و دستیابی به استقلال رو به زوال گذاشت. در ۱۹۴۷ – سال استقلال هند – بسیاری از موسیقیدانان شغلشان را از دست دادند و این زمانی بود که حدود ۶۰۰ حاکم‌نشین که واحدهائی سیاسی به‌شمار می‌آمدند در سراسر هند از میان رفتند و در قلمروهای مجاور خود ادغام شدند. اجراء‌کنندگان هندی به‌دنبال پشتوانه به عامه مردم رو آوردند، و این همان کاری بود که موسیقیدانان اروپائی در سده‌‌های هجدهم و نوزدهم انجام داده بودند.
اجراکنندگان هندی، موسیقی خود را برخوردار از سرشتی روحانی می‌دانند. راوی شانکار (متولد ۱۹۲۵)، یکی از مهم‌ترین موسیقیدانان هندی، می‌گوید: ”موسیقی در نظر ما نوعی تربیت روحانی است که هستی درونی فرد را تا آرامش و سروری قدسی اعتلاء می‌بخشد. آشکار ساختن جوهر کائنات که موسیقی جلوه آن است، برترین مقصود موسیقی ما است؛ … انسان می‌تواند از راه موسیقی به خدا برسد“. این تأکید معنوی در متون آوازهای هند جنوبی، که مضمون‌هائی مذهبی دارند، نیز بازتاب یافته است. موسیقیدانان هندی، گورو) خود را به‌عنوان نماینده عالم قدسی ارج می‌نهند. هنگامی‌که گورو یک نوآموز را می‌پذیرد، به‌طور معمول متاسکی ویژه آغاز رازآموزی برپا می‌شود. از آن پس، از نو آموز انتظار می‌رود که وجود خود را به‌ گورو بسپارد.

پس از آن استاد معین الدین خان که از خانواده موسیقی جیپور است و در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکا کنسرت برگزار کرده به همراه گروهش به اجرای قطعاتی از موسیقی هند پرداخت .

_MG_2095

استاد معین الدین خان، سارنگی

گِن شیام راو، طبلا

صابر خان، سارنگی

محسن خان، سورمندان ( ساز هماهنگی)

استاد معین الدین خان
استاد معین الدین خان ( سارنگی)
گِن شیان راو [ طبلا)
گِن شیان راو [ طبلا)
محسن خان ( سورمندان)
صابرخان( سارنگی)
محسن خان ( سورمندان)
محسن خان ( سورمندان)
دی.پی.سری واستوا به همراه گروه استاد معین الدین خان
دی.پی.سری واستوا به همراه گروه استاد معین الدین خان

* عکس ها از : ژاله ستار