ادای حق صحبت/ محمد جواد حجتی کرمانی

يادى از دانشى مرد نوآور[1] : همايون صنعتى‏زاده كرمانى‏

خبر درگذشت دانشى مرد كرمان، مرحوم همايون صنعتى‏زاده سخت متأثرم كرد و مرا به ياد ايامى انداخت كه نام او را به عنوان يك فرهنگى نوآور در مديريت مؤسسه «فرانكلين» مى‏شنيديم، مؤسسه‏اى كه همچون ساير نهادهاى فرهنگى رژيم گذشته، بى‏پيوند با حكومت نبود و جز اين، به وضوح مؤسسه‏اى آمريكايى – ايرانى بود… هر چند مرحوم صنعتى‏زاده پس از انقلاب، كفاره اين مديريت را پرداخت و چند سالى را در زندان به سر برد؛ اما كم كم پاره‏اى تندروى‏ها رو به كاهش رفت. او مانند «احسان نراقى» از زندان آزاد شد.

داورى در مورد امثال مرحوم همايون صنعتى‏زاده و احسان نراقى مى‏تواند با نگاهى منفى يا مثبت – و البته هر دو نسبى – صورت گيرد؛ اما اين نگارنده چنين مى‏پندارد كه اين‏گونه مردان كه اصالت علمى و فرهنگى داشته‏اند، هر مقام و پستى كه داشته‏اند، منشاء خدماتى به نسل‏هاى معاصر خود و نيز آيندگان بوده‏اند. چرا راه دور برويم؟ استاد بلندآوازه ايرانى مقيم آمريكا جناب دكتر سيد حسين نصر، كه نزديك‏ترين رابطه را با رژيم شاه داشت، اكنون به اعتراف دوست و دشمن، يكى از اركان ارزشمند معرفى اسلام و عرفان و فلسفه اسلامى در دنياى معاصر است.

* * *

مرحوم صنعتى‏زاده نوه پسرى مرحوم حاج اكبر صنعتى، مرد خيّر معروف كرمانى بنيانگذار پرورشگاه صنعتى (موزه صنعتى كنونى) و از مريدان مرحوم سيد جمال‏الدين اسدآبادى بود. از پدر او كتاب گذر عمر مشتمل بر خاطرات او چاپ شده است.

* * *

بارى، پس از انقلاب، نخستين بار در سال 1371 بود كه مرحوم صنعتى‏زاده پس از تماس تلفنى به اطاق من در «دائرةالمعارف بزرگ اسلامى» آمد و يكى از آثار خود را براى من آورد. او به ايران باستان و آئين زرتشتى علاقه وافرى داشت و به نظرم نشر مقالات من در اطلاعات در مورد پدرم كه از پدر و مادرى زرتشتى زاده شده و در نوجوانى به آئين اسلام گرويده بود، «همايون» را به ديدار من كشاند… او كتاب تاريخ‏{P  . شرح حال پدرم را در كتابى به نام از آتشكده تا مسجد از انتشارات مؤسسه اطلاعات آورده‏ام. P}

هخامنشيان را به من اهدا كرد و باب دوستى و مراوده را گشود. او چندين بار و هر بار با كتابى جديد كه عموماً ترجمه از انگليسى بود، به ديدن من مى‏آمد و اين ديدارها در تهران و كرمان مكرر اتفاق مى‏افتاد.

* * *

مرحوم صنعتى‏زاده چند سالى – در كنار كار پيوسته فرهنگى و ترجمه آثار تاريخى كه غالباً در مورد ايران باستان و كيش زرتشتى بود – در «لاله‏زار» كرمان به پرورش گل، به‏خصوص گل محمدى، اشتغال داشت و «لاله‏زار» كرمان را داشت به جايى مى‏رساند كه با «قمصر» كاشان رقابت كند؛ اما اجل مهلتش نداد. او به جز پرورش گل به فرآورى گل و استحصال گلاب و عرقيجات گوناگون مى‏پرداخت كه همه، به نام «گلاب زهرا» عرضه مى‏شد. او در ايام سال، چندين بار براى معالجه و نيز سير و سياحت و تفرج به خارج مى‏رفت و هر بار با توشه‏اى از خاطرات جديد به وطن باز مى‏گشت.

آن مرحوم چند بار ما را به صورت خانوادگى در دهكده‏اى نزديك «دهِ بالا»ى كرمان به ناهار دعوت كرد و هر بار، از ترجمه‏ها و خاطرات جديد خود سخن مى‏گفت. فراموش نمى‏كنم در كنار دستگاه دستشويى، ميزى گذاشته بود و كتابى انگليسى كه در هنگام (…!) وقتش را به مطالعه گذرانده باشد! او به منازل قديمى تعلق خاطر داشت و منزلى با معمارى قديم در كوچه «والى آباد» كرمان كه روزگارى محله اعيان‏نشين شهر كرمان بود، خريدارى كرده بود كه در ايام اقامت در شهر در آنجا به سر مى‏برد.

محمد جواد حجتی کرمانی

* * *

مرحوم صنعتى‏زاده تا آنجا كه من اطلاع دارم، فرزندى نداشت. او همسرى اصفهانى داشت كه بسيار به او علاقه‏مند بود و او را مدير مؤسسه «گلاب زهرا» و خود را «حقوق‏بگير» همسر محبوبش معرفى مى‏كرد. در حدود سه سال پيش كه همسرش در يك تصادف رانندگى از دنيا رفت، صنعتى‏زاده تنها شد و اين تنهايى بسيار براى او سخت بود و احتمالاً در مرگ غريبانه و غيرمنتظره‏اش بى‏تأثير نبود. خداوند هر دو را بيامرزاد و به آنان در برابر خدمات فرهنگى و اجتماعى‏شان جزاى خير دهاد!

* * *

فراموش نكنيم در سفرى كه رهبر انقلاب حضرت آيت‏الله خامنه‏اى به كرمان آمدند، مرحوم صنعتى‏زاده از جمله «نخبگان»ى بود كه در ديدار با رهبرى پيشنهادهاى پيشروانه خود را مطرح كرد. مناسب است صدا و سيماى كرمان و مطبوعات محلى ضمن گراميداشت ياد آن مرحوم، اين ديدار و پيشنهادهاى مرحوم صنعتى‏زاده را به اطلاع عموم به‏خصوص همشهريان گرامى كرمانى برسانند.

بخارا 73-72، مهر و دی 1388


[1] نقل از روزنامه اطلاعات، شنبه 14 شهريور 1388